O centru

Home O centru

O nama

Interpretacijski centar Terra Panonica poziva vas na nezaboravno putovanje čak 24 milijuna godina u prošlost! Ovdje ćete poput pravih prirodnjaka- pustolova istraživati priče o drevnim, ali i sadašnjim vrstama biljaka i životinja Pleternice i Požeško-slavonske županije, koje su, baš kao i cijela Slavonija i brojne susjedne zemlje, bile prekrivene Panonskim morem. Čekamo vas s raznolikim programima i aktivnostima neformalnog učenja o prirodi i svijetu koji nas okružuje!

Stalna izložba

Stalna izložba na suvremen i inova- tivan način priča priče o prirodnoj baštini našeg grada i Požeško slavonske županije. Šest tematskih cjelina vodi nas od istraživanja pradavnog Panonskog mora do upoznavanja pet staništa iz našeg okruženja: slavonskih šuma Dilj gore, značajnog krajobraza Sovskog jezera, vodenog carstva rijeke Orljave, obojenih mirisnih travnjaka i tajanstvene špilje Trbušnjak. Uz kreativne ilustracije, diorame i nadasve zanimljive tekstove i izloške, upoznajte bića koja plivaju, gmižu, hodaju, pjevaju, love i lete. Neka od njih potiču još iz vremena Panonskoga mora, a mnoga su uvrštena u europsku ekološku mrežu natura 2000.

Proširena stvarnost

Uz pomoć tablet računala istražujte zidne ilustracije i diorame. Usmjeravanjem tablet računala na određenu biljnu ili životinjsku vrstu, kroz aplikaciju proširene stvarnosti moći ćete saznati dodatne zanimljivosti. Aplikacija sadrži i kraći kviz kojim možete ispitati svoje znanje i razumijevanje nakon obilaska izložbe. Zvuči zanimljivo, zar ne?

Virtualna stvarnost

Na sami spomen virtualne stvarnosti proradi nam mašta. I to s pravom! Upravo aplikacijom virtualne stvarnosti koja se koristi pomoću vr naočala u sekundama ćete biti preneseni u prošlost više od24 milijuna godina i zaronit ćete do samog dna Panonskoga mora. vr naočale mogu koristiti dvije osobe u isto vrijeme i nalaziti se u zajedničkoj virtualnoj stvarnosti. Možete se međusobno vidjeti i komunicirati pokretima! Ovo iskustvo zasigurno nikad nećete zaboraviti.

Edukacija

Edukacijske škrinje i radionice
Edukacijske škrinje s panonskim blagom inspirirane su temama naše stalne izložbe. U škrinjama se čuvaju igre i predmeti za participativno učenje, a koriste se prilikom različitih edukacijskih programa i aktivnosti iz izravnog iskustva. Radionice su predviđene za djecu od vrtićke dobi do srednjoškolskog uzrasta. Ljubav prema prirodi i osvještavanje važnosti njezina oču- vanja usađuje se od najmlađe dobi.

Multimedijalna dvorana

Animirani film i predstava
U multimedijalnoj dvorani IC Terra Panonica posjetiteljima svih dobnih skupina namijenjena je projekcija petnaestominutnog animiranog filma. Izrađen u tehnici 2d animiranih raskošnih ilustracija on slavi prirodnu baštinu Pleternice i Požeško slavonske županije. Kazališna predstava u izvedbi amaterskog kazališta iz Pleternice pravo je slavlje učenja kroz zabavu! U predstavi su glavni likovi učenici i učitelji različitih karaktera koji kroz humoristične situacije uče o posebnostima povijesnog, geografskog te biljnog i životinjskog svijeta područja Terra Panonice. Ovo nikako nemojte propustiti! I pssst... Prste u pisanju scenarija i režiji imao je, glavom i bradom, Mario Kovač!

Turistički vlak

Obilazak prirodnih staništa i lokaliteta sa zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama našim turističkim vlakićem posebna je atrakcija našega Centra! Upoznajte prirodu iz prve ruke u nezaboravnoj vožnji pleterničkim krajolicima.
Click to listen highlighted text!